Viljojen pimeä puoli Euroopassa: tässä on kuinka monta torjunta-ainetta ne sisältävät, uusimman Foodwatchin raportin mukaan

Uudessa raportissa korostetaan, että 37 prosenttia Euroopan viljapohjaisista tuotteista sisältää torjunta-ainejäämiä, ja kaikkiaan 65 erilaista torjunta-ainetta on havaittu (mukaan lukien ilmeisesti glyfosaatti).

Uusi raportti julkaissut Foodwatchotsikolla ”Viljojen pimeä puoli”, näyttää meille viljan (ja kaikkien sitä sisältävien jalostettujen tuotteiden) huolestuttavan tilanteen Euroopassa. Raportin mukaan hyvin kolmasosa tuotteista tutkittujen viljojen perusteella sisältää torjunta-ainejäämiä.

Tutkinta suoritettiin 20 jälleenmyyjää joistakin EU-maista, mukaan lukien Saksasta, Ranskasta, Alankomaista ja Sveitsistätestasi erilaisia ​​muroja, mukaan lukien jauhojen muodossa sekä vehnäleipää ja sämpylöitä.

Tarkemmin, 2 234 näytettä tutkittiin ja 837 sisälsi yhtä tai useampaa torjunta-ainetta. Kaiken kaikkiaan löydetyistä 1 215 jäämistä 18 jäämää 14 näytteessä ylitti enimmäisjäämärajat (MRL).

Yhteenvetoraportti paljastaa, että 37 % viljatuotteista sisältää vähintään yhtä torjunta-ainetta, yhteensä Tunnistettiin 65 erilaista torjunta-ainetta.

Saastuneimmat viljat

Tämä laajalle levinnyt saastuminen vaihtelee suuresti viljalajiittain, ja alle 10 prosentissa speltti- ja ruisnäytteistä on torjunta-ainejäämiä. prosenttiosuus nousee lähes 90 prosenttiin vehnäpohjaisissa tuotteissa.

Jauhoissa, kaurassa ja leivissä havaittiin enemmän kuin käsittelemättömissä viljoissa. Leipä ja sämpylät (sekä valkoiset että täysjyvät) testattiin pääasiassa Pohjois-Irlannissa, ja lähes 90 % näytteistä sisälsi torjunta-aineita.

Vielä huolestuttavampi luku tulee esiin erityisesti Saksasta, jossa 45 prosenttia maassa käytetyistä torjunta-aineista on keskittynyt vehnän ja ohran viljelyyn. Tämä massiivinen torjunta-aineiden käyttö viljatuotteissa muodostaa vakava uhka biologiselle monimuotoisuudelleilmasto ja maaperän laatu.

Torjunta-aineiden laaja käyttö viljantuotannossa on perustavanlaatuinen este tiellä kohti kestävää ja ympäristöystävällistä maataloutta Euroopan unionissa. Kuten hän huomautti Jörg Rohwedder, Foodwatch Internationalin toiminnanjohtaja:

Tie kohti kestävää ja ympäristöystävällistä maataloutta EU:ssa kulkee väistämättä torjunta-ainevapaiden viljatuotteiden kautta.

@FoodWatch

Supermarkettien vastuulla

Raportissa korostettuna keskeisenä näkökohtana on supermarkettien rooli elintarviketuotantoketjussa. Kuten FoodWatch-sivustolla sanotaan:

Supermarketit tekevät mielellään mukavia ympäristölupauksia, mutta suurin osa niiden tuotteista – leivästä pastaan ​​– valmistetaan valtavia määriä haitallisia torjunta-aineita, kuten glyfosaattia. Yritykset eivät halua puhua tästä vehnän pimeästä puolesta.

Seuraavassa infografiassa näet vehnästä ja vehnätuotteista löydetyt torjunta-aineet.

torjunta-aineet vilja- ja elintarvikevalvontatuotteet

@FoodWatch

Tämän kriittisen tilanteen ratkaisemiseksi a online vetoomus tarkoituksella pyytää jälleenmyyjiä, kuten Albert Heijn, Carrefour, Aldi ja Lidl sitoutua vain myyntiin torjunta-aineettomat viljatuotteet vuoteen 2025 mennessä (Swiss Migros tukee jo tämäntyyppistä tuotantoa).

Foodwatch korostaa tätä torjunta-ainevapaa tulevaisuus viljassa ei ole vain välttämätön ihmisten terveyden ja ympäristön kannalta, vaan se on myös mahdollista. Mietinnössä vaaditaan täydellistä siirtymistä torjunta-ainevapaisiin viljoihin ja viljatuotteisiin vuoteen 2025 mennessä.

Lisäksi, jotta maanviljelijät voivat johtaa tätä siirtymää, on ratkaisevan tärkeää, että EU:n maataloustuki jaetaan uudelleen, ja torjunta-aineiden käyttö pitäisi sallia vain viimeisenä keinona hätätilanteissa.

Seuraa meitä Telegramissa | Instagram | Facebook | TikTok | Youtube

Lähde: Foodwatch

Lue myös:

Loading...
Neuvonantaja