Onko suklaasta pulaa kriisin vuoksi?

Kaakaon hinnat ovat yli kaksinkertaistuneet viime vuoden alusta ja nousivat ennätystasolle 9 010,59 dollaria tonnilta New Yorkin raaka-ainemarkkinoilla helmikuun toisella viikolla.

Pienemmät tuotot

Epäsuotuisat sääolosuhteet, salakuljetus ja taudit ovat osaltaan nostaneet hintoja, mikä on johtanut pienempiin satoihin Norsunluurannikolla, joka tuottaa lähes 40 prosenttia maailman kaakaopavuista, ja Ghanassa, joka tuottaa 20 prosenttia.

El Niño, säämalli, joka aiheuttaa kuivuutta Länsi-Afrikassa, on vaikuttanut merkittävästi kaakaon tuotantoon mainituissa maissa.

Voimakkaat kausituulet ja sateiden puute vaikuttivat myös pulaan, mikä pakotti kauppiaat ryntäytymään varastoimaan ja nostamaan hintoja.

Suklaanvalmistajat varautuvat pääraaka-aineiden hintojen nousun seurauksena mahdolliseen kysynnän hidastumiseen.

Ainesosien toimittaja Henley Beegen raportissa kaakaon hintojen 15-20 prosentin nousun vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla odotetaan jatkuvan vuoden loppuun asti.

Tämä hinnannousu on jo vaikuttanut alaan, ja suklaanvalmistajat ovat sopeuttaneet toimintaansa pysyäkseen pinnalla.

– Tämä on huolestuttavaa, kun otetaan huomioon, että emme ole nähneet näin merkittävää kaakaotuotannon laskua viime vuosina – kertoi Ghanalaisen kaakaonostajien ryhmän puheenjohtaja Samuel Adimado Anatolialle ilmaistaen huolensa kaakaotuotannon laskusta.

Hän totesi, että he eivät vain huomanneet tuotannon laskua, vaan heidän oli myös supistettava toimintaansa, mukaan lukien irtisanomiset ja joidenkin työntekijöiden sopimusten irtisanominen.

Tarpeellinen kriisi

Lontoossa toimiva energia- ja hyödykeasiantuntija ja Bloombergin kolumnisti Javier Blas kuitenkin uskoo, että ”tämä on välttämätön kriisi”.

”Maailma tarvitsee korkeampia hintoja kannustaakseen miljoonien vanhojen puiden uudelleenistuttamista ja parempaa hoitoa olemassa olevista”, Bias sanoi tuoreessa Xu-viestissä.

Muut valmistajat, jotka käyttävät kaakaota ainesosana, kuten kosmetiikka ja lääkkeet, voivat kokea hinnankorotuksia tai toimitusketjun häiriöitä, Anadolia raportoi.

Kehittyvillä talouksilla, erityisesti niissä, joissa suklaan kysyntä on suuri, voi olla vaikeuksia vastata asiakkaiden tarpeisiin.

Seuraa meitä sivuillamme Facebook ja Instagram sivu i Viserrys tili.

Loading...
Neuvonantaja