Hienostunut jälkiruoka uudenvuoden pöytään: Tart Tatin karamellisoiduilla omenoilla

Tarte Tatin kuuluu ranskalaiseen keittiöön ja on hienostunut jälkiruoka uudenvuoden pöytään. Sen sanotaan syntyneen vahingossa Hotel Tatinissa Lamotte-Beuvronissa 1880-luvulla. Herkullinen, sileä ja helppo valmistaa torttu on makea herkku kaikille.

Tarte Tatin, kulinaarinen onnettomuus KUVA Shutterstock

Kaksi sisarta, Stéphanie ja Caroline Tatin, johtivat hotellia tuolloin. Stéphanie vastasi ravintolan keittiöstä. Eräänä päivänä hän halusi valmistaa perinteisen omenapiirakan. Hän kuitenkin vahingossa karamellisoi omenat liikaa. Jotta ainekset eivät menisi hukkaan, hän säästi jälkiruoan lisäämällä taikinaa omenoiden päälle. Sitten hän laittoi kattilan uuniin valmistamaan taikinaa.

Paistamisen jälkeen hän käänsi jälkiruoan ylösalaisin lautasella, ja karamellisoidut omenat näyttivät erittäin hyviltä siirapilla tulvineen päällä. Hotellivieraat arvostivat jälkiruokaa suuresti, ja siitä tuli perinteinen, kertoo hellotaste.ro.

ainesosia

Tortatäytteeksi:

  • 4-5 vain
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 150 grammaa sokeria
  • 100 gr unt
  • 1/2 tl jauhettua kanelia.

Huipulle:

  • 2 munaa
  • 50 grammaa sokeria
  • 50 gr jauhoja
  • 50 g jauhettuja saksanpähkinöitä
  • 1 ripaus suolaa.

Valmistusmenetelmä:

Pese omenat hyvin ja leikkaa ne sitten kahtia poistaaksesi piikit. Kuori sitten ja leikkaa kumpikin puolisko 3-4 osaan. Ripottele omenaviipaleet heti sitruunamehulla, jotta ne eivät hapetu.

Käytä tortun valmistukseen halkaisijaltaan 28-30 cm vuokaa ja voitele koko pinta pienellä määrällä vettä. Lisää sitten karamellisoitu sokeri. Sokeria ei tarvitse sekoittaa, vaan ravista pannua varovasti, jotta sokeri karamellisoituu tasaisesti eikä pala.

”Kun sokeri on liuennut, lisää voi ja kanelijauhe. Sekoita lastalla jotta voin sulaa. Lisää sitten omenaviipaleet. Ne sekoitetaan varovasti karamellikastikkeen läpi ja käännetään puolelta toiselle, kunnes ne alkavat tunkeutua ja värjäytyä kauniisti. Annetaan jäähtyä ja valmistetaan hapantaikinan koostumus”, yllä lainattu lähde kertoo.

Ennen taikinan koostumuksen valmistamista uuni kytketään päälle 180 astetta.

Erottele valkuaiset keltuaisista 2 kulhoon. Ripottele valkuaisten päälle ripaus suolaa ja vatkaa voimakkaasti vaahdoksi. Lisää sitten sokeri vähitellen samalla sekoittaen, jotta marenki on kiinteää. Marenkiin lisätään ensin keltuaiset, sitten jauhot ja hienoksi jauhetut pähkinät.

Levitä taikina tasaisesti pannulla karamellisoituneiden omenoiden päälle. Laita pannu kuumennettuun uuniin ja paista herkullista Tatin torttua karamellisoitujen omenoiden kanssa 20 minuuttia 180 asteessa.

Anna maustua paistamisen jälkeen 8-16 minuuttia ja kumoa se sitten lautaselle. Vasta kun se on jäähtynyt kokonaan, se jaetaan osiin.

Loading...
Neuvonantaja