Tomaatin musta bakteeripilkku. Oireet, syyt, taudin vaara. Tehokkaat hoito- ja ehkäisymenetelmät. Huumeet

Musta piste

Musta piste vaarallinen puutarha- ja vihanneskasveille.

Tauti kehittyy nopeasti ja torjuntatoimenpiteiden puuttuessa voi vähentää osan sadosta tai tuhota hedelmät kokonaan.

Opimme tunnistamaan taudin ja kuinka hoitaa sairaita kasveja.

Tomaatin musta bakteeripilkku. Oireet, syyt, taudin vaara. Tehokkaat hoito- ja ehkäisymenetelmät. Huumeet

Tomaattien bakteerisairaus. Taudin aiheuttaja on aerobinen bakteeri Xanthomonas campestris, joka saastuttaa kasveja eri kehitysvaiheissa, mutta nuoret kudokset ovat herkimpiä.

Pisarakosteuden esiintyminen lehtien ja versojen pinnalla on edellytys bakteerien leviämiselle sairaista kasveista terveisiin.

Black spot -taudin oireet

Jos kasviin vaikuttaa mustatäpläisyys, tämä voidaan ymmärtää tuloksena olevista tummanruskeista, melkein mustista täplistä; niissä voi olla joko vaaleat reunat tai vaalea keskikohta. Joskus pisteisiin muodostuu pitkulaisia ​​tai pyöreitä turvotuksia.

Yleensä sairauden oireiden ilmeneminen havaitaan kesäkauden alussa. Jos tauti kehittyy erittäin aktiivisesti, se voi vaikuttaa suuriin lehtien alueisiin, jolloin se kellastuu ennenaikaisesti ja lentää pois.

Huomio

Tummat täplät, joissa on keltainen halo, näkyvät lehtien reunoilla. Nekroosit putoavat vähitellen ja muodostuvat lehtien reikien läpi. Samanlaisia ​​täpliä muodostuu varsiin ja vihreisiin hedelmiin.

Tämän seurauksena oksat paljastuvat ja pensas heikkenee, sen kehitys heikkenee, se myös kukkii huonosti ja tuottaa niukan sadon. Tartunnan leviämistä edistävät vesi, tuuli ja tuholaiset.

Tauti kehittyy aktiivisimmin pitkittyneiden sateiden aikana maaperän kaliumin puutteen ja alhaisten ilmanlämpötilojen taustalla. Taudin kehittyminen voi alkaa sadon lehtien tai kuoren mekaanisen vaurion vuoksi.

Sairauden vaara

Voi aiheuttaa merkittäviä vahinkoja tomaattisatoille. Hedelmät menettävät ulkoasunsa ja makunsa. Sairaat kasvit hidastavat kehitystä, niihin muodostuu kaikkialle tummia täpliä.

Black spot -taudin syyt

Bakteeri tarttuu tomaatin siemenistä ja rikkakasveista sekä tuulen, sateen, kasteluveden, hyönteisten, maataloustyökalujen ja tartunnan saaneiden kasvien jäännöksistä.

Patogeeniset mikro-organismit tunkeutuvat harvoissa tapauksissa siementen sisään, mutta useammin ne ovat pinnalla ja säilyttävät elinkelpoisuuden vähintään 2 vuotta.

Bakteeri elää maaperässä vain muutaman päivän, sairaissa versoissa, kunnes ne hajoavat kokonaan. Lehdet vahingoittuvat kasvien kasvullisen kehityksen aikana stomien, halkeamien ja muiden mekaanisten vaurioiden kautta.

Tarvitset mustien pilkkujen kehittymiseen tietyt patogeenisten mikro-organismien lisääntymiselle suotuisat olosuhteet:

 • Ilman lämpötila on noin 25-30 astetta.
 • Kosteus yli 70 % ja lehtien ja versojen kosteus.

Taudin kehitysprosessi?

Itämisaika on keskimäärin 3-5 päivää. Hedelmillä tiputteluoireet ilmaantuvat hieman myöhemmin ja tartunta leviää naapurikasveihin kahdessa viikossa. Tauti kehittyy nopeasti, mikä johtaa sadon laskuun ja hedelmien ulkonäön huononemiseen.

Taudin alkuvaiheessa lehdille ilmestyy pieniä, öljyisen näköisiä, oliivinvärisiä täpliä, joiden halkaisija on 1-2 mm. Melko nopeasti ne tummuvat, muuttuvat melkein mustiksi, saavat vetisen rakenteen ja leviävät, kasvaen kooltaan 5-7 mm, peittäen vähitellen kaikki lehdet ja varret. Kaikki kasvin maanpäälliset osat kärsivät: lehtien varret, verholehdet, varret ja itse hedelmät.

Kasvin jatkokehitys on vaikeaa, varsinkin jos tauti on vaikuttanut taimiin. Kun infektio leviää, täplien alueella oleva orvaskesi halkeilee ja ne muuttuvat rupeiksi.

Ajan myötä lehdet muuttuvat keltaisiksi, käpristyvät, sitten kuivuvat ja putoavat. Hedelmät mätänevät eivätkä kypsy ravinteiden heikentyneen imeytymisen vuoksi.

Sadonmenetys voi olla 100 %, jos taudin torjumiseksi ei ryhdytä toimenpiteisiin. Mitä aikaisemmin hoito aloitetaan, sitä parempi lopputulos.

Taudin torjunta- ja ehkäisymenetelmät

Taudin hoito musta piste monimutkainen ja vaatii tehokkaita aineita, joten se on ensiarvoisen tärkeää ennaltaehkäisy.

Maataloustekniikan perussäännöt:

 • viljelykiertoa on noudatettava;desinfioi kasvihuoneen maaperä ja pinnat;
 • torjua rikkaruohoja ja tuhota kasvien jäännökset ajoissa;
 • jos pensaat alkavat satuttaa, vahingoittuneet osat leikataan pois ja tuhotaan, eikä vanhoja sairaita kasveja saa jättää mätänemään paikalle;
 • ylläpitää terveellistä mikroilmastoa kasvihuoneessa, välttää äärimmäistä kosteutta ja lämpöä;
 • tarkasta taimet ja heitä sairaat pensaat pois.

Biologinen

Biologisista aineista kylvöä edeltävään siementen käsittelyyn suositellaan Fitolaviini. Sitten pensaat tulee ruiskuttaa 0,2% suspensiolla.

Muita tehokkaita biologisia lääkkeitä ovat:

 • Gamair;
 • Baktofit;
 • Planriz;
 • Fitosporin-M.

Suihkuttaminen biofungisidillä ja bakterisideillä antaa huomattavan vaikutuksen. Tässä tapauksessa kaikki pensaan osat on kostutettava tasaisesti liuoksella.

Kemiallinen

Sairaat kasvit ruiskutetaan 1-prosenttisella Bordeaux-seoksen liuoksella tai 0,4-prosenttisella lääkkeellä ”Hom”. Jos paikalle ei ilmesty täpliä ensimmäistä kertaa, suositellaan ennaltaehkäisevää hoitoa sekä taimille että aikuisille pensaille (taimet – 1-2 kertaa kehityksen aikana, aikuiset – 2-3 kertaa enintään kahden viikon välein).

Ennaltaehkäisymenetelmät

Siementen desinfiointi antaa hyviä tuloksia. Voit yksinkertaisesti liottaa niitä 20 minuuttia lämpimässä vedessä, jonka lämpötila on 60 astetta. Tehokas etsausaine on trinatriumfosfaatti. Ota 12 g tuotetta per 100 g vettä ja jätä siemenet liuokseen tunnin ajan. Huuhtele sitten huolellisesti juoksevalla vedellä.

Yhden prosentin liuos auttaa tappamaan bakteereita viljan sisällä biofungisidi Planriz.

Yleisenä ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä on suositeltavaa kaivaa maaperä vuosittain, kaataa kiehuvaa vettä siihen laimennetulla kuparipitoisella valmisteella ja vaihtaa maaperän yläosa kasvihuoneeseen. Yökerhoja ei voi istuttaa yhteen paikkaan joka vuosi.

Musta bakteeripilkku on salakavala sairaus, mutta siitä on täysin mahdollista selviytyä. Tärkeintä on noudattaa tarkasti biologisten tuotteiden käyttöohjeita ja noudattaa ennaltaehkäisysääntöjä.

Loading...
Neuvonantaja