RSV ei vaikuta vain hengityselimiin

Mitä uusi tutkimus paljastaa sen vaikutuksista kehoon. Mikä vaara on pienille lapsille.

Respiratory syncytial virus (RSV), yleinen lasten ja vanhusten infektioiden aiheuttaja, ei vaikuta vain hengityselimiin, varoittavat tutkijat Tulane-yliopistosta New Orleansista.

He havaitsivat sen tekemässään tutkimuksessa voi tartuttaa hermosoluja, aiheuttaa tulehdusta, joka johtaa hermovaurioihin.

Se on ensimmäinen kerta mikä osoittaa, että viruksella on tämä kyky. Löytö selittää Neurologiset oireet, joita vakavasti sairastuville lapsille kehittyy usein sen takia. Se herättää myös epäilyksiä että se voisi tunkeutua itse aivoihin.

Mikä on RSV?

RSV on yleinen hengitystievirus. Se aiheuttaa yleensä lievän infektion vilustumisen kaltaisilla oireilla. Aikuisille voi aiheuttaa mm.

 • Yskä
 • Aivastaa
 • Kuume

Pienille lapsille se voi ilmetä erilaisilla oireilla, kuten viitteellisesti:

 • Ärtyneisyys
 • Anoreksia
 • Muutokset hengityksessä

Monissa tapauksissa siihen liittyy kuitenkin vakavia komplikaatioita, jotka vaativat sairaalahoitoa. Euroopan tautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen (ECDC) mukaanEU:ssa Norjasta ja Britanniasta tuodaan vuosittain:

 • Noin 213 000 alle 5-vuotiasta lasta (jotkut tarvitsevat tehohoitoa)
 • Lähes 158 000 aikuista

He ovat suurimmassa vaarassa joutua sairaalaan the ennenaikaisesti vauvat ja lapset alle 5-vuotiaat (erityisesti alle 6 kuukauden ikäiset vauvat), ikäiset yli 65 vuotiaat ja ne joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä the kärsiä sairauksista, kuten:

 • Diabetes
 • Sydänsairaus
 • Hengitysongelma

Lapsille, joilla on komplikaatioita, voi kehittyä bronkioliitti tai keuhkokuume, joka voi johtaa kuolemaan johtavaan hengitysvaikeuteen. Aikuisille voi kehittyä keuhkokuume.

Neurologiset oireet

Siitä lähtien, kun RSV-virus löydettiin vuonna 1956, tutkijat uskoivat, että se tartuttaa vain hengitysteitä. Uusi tutkimus osoittaa kuitenkin ensimmäistä kertaa, että se voi tunkeutua hermosoluihin. Kun näin tapahtuu, sairastuneilla lapsilla on myös neurologisia oireita.

Tutkimus julkaistu lääketieteellisessä lehdessä The Journal of Infectious Diseases. Kuten tutkijat selittävät, virus on aiemmin havaittu selkäydintä ja aivoja ympäröivästä nesteestä (aivo-selkäydinnesteestä). Lisäksi neljä kymmenestä alle 2-vuotiaasta vakavasta RSV-infektiosta sairastaa akuuttia enkefalopatiaa.

Tulane lääkäreiden mukaan, akuutti enkefalopatia on pohjimmiltaan aivovaurio, joka johtaa:

 • Hämmennys
 • Muistin menetys the
 • Henkiset vaikeudet

Toistaiseksi kuitenkin tiedemiehillä ei ollut todisteita että nämä ongelmat se oli seurausta hyökkäyksestä RSV:stä aivoissa.

Uusi tutkimus

Nähdäkseen, mitä tapahtuu, tutkijat tutkivat virusta perifeeristen solujen 3D-viljelmissä. Solut kasvatettiin kantasoluista ja rotan alkioista.

Kuten he havaitsivat, hermosolut voivat olla suoraan viruksen tartuttamia. Tämä johti merkittävään tulehdukseen ja tiettyjen proteiinien (ns kemokiinit), jotka taistelevat infektioita vastaan.

Kun hermosolut paljastettiin matalilla tasoilla RSV:stä tuli hyperreaktiivinen ärsykkeisiin. Mutta kun se paljastettiin korkeilla tasoilla kehittyi etenevää solujen rappeutumista ja tulehduksesta johtuvaa lisääntynyttä neurotoksisuutta.

Kunnes tämä tutkimus on suoritettu, luulimme, että neurologiset oireet sairaille lapsille se on välillinen seuraus tulehduksesta kehossa. Tiedämme nyt, että RSV-virus voi tunkeutua suoraan hermoihin”, sanoi ohjaava tutkija Dr. Giovanni PiedimontePediatrian, biokemian ja molekyylibiologian professori Tulanessa.

Tämä löytöantaa uuden ulottuvuuden rokotteiden merkitykselle imeväisille ja vanhuksille”, hän lisäsi. ”Se selittää myös, miksi RSV:tä sairastavilla lapsilla on lisääntynyt riski kehittää myöhemmin astman oireita».

Ja selkäytimessä

Uusi tutkimus osoitti myös, että virus se voi myös tunkeutua selkäytimeen, ääreishermojen kautta. Tiedemiehet jatkavat tutkimustaan ​​selvittääkseen, voiko se tämän kautta päästä myös itse aivoihin tartuttaen niitä.

Jos löydämme jotain tällaista, se tarkoittaa, että virus voi olla osallisena myös muihin neurologisiin tai kehityshäiriöihin.sanoi Dr. Piedimonte. ”Siinä tapauksessa se avaisi Pandoran lippaan». Ja tämä, koska virus tartuttaa lähes kaikki lapset 2 vuoden iässä.

Kuva: iStock

Loading...
Neuvonantaja