Syy siihen, miksi korvasi soivat joskus muutaman sekunnin

ringing ears

Kuuletko joskus korkeataajuista piippausta korvassasi?

Ehkä tämä kuulostaa tutulta: näennäisesti tyhjästä kuulet piippaavan äänen korvissasi. Se näyttää tulevan ja menevän hyvin satunnaisesti ja heti kun se on siellä, se katoaa taas. Mutta mitä se soiminen tai piippaus korvassasi tarkoittaa? Ja miten siitä pääsee eroon?

Toimintahäiriö

Onneksi tämä salaperäinen soittoääni on vain pieni harmi. Nopea selitys: Korvassasi on kahden tyyppisiä karvasoluja, jotka muuttavat ääniaallot aivosi sähköiseksi signaaliksi. Yksi tyyppisistä hiussoluista aiheuttaa tärinää, jolloin pieni ääni on tarpeeksi kova, jotta kuulet sen. Joskus karvasolut liikkuvat, kun ääntä ei kuulu. Ja tämä pieni häiriö saa sinut kuulemaan soittoäänen, vaikka sitä ei todellisuudessa olekaan. Heti kun kehosi huomaa virheensä, soittoääni yleensä häviää.

Ongelmallista

Vaikka se saattaa tuntua täysin vaarattomalta, joskus korvissasi kuuluva ääni aiheuttaa huolta. Joillekin ihmisille soitto ei häviä muutamassa sekunnissa ja voi kestää jopa päiviä. Joskus se ei mene pois ollenkaan. Ja tämä voi tarkoittaa, että korvasi karvasolut ovat vaurioituneet, mikä johtaa tinnitukseen. Tämä voi johtua stressistä, unen puutteesta, verenpaineesta tai lääkkeistä. Yleisin syy on kovan melun aiheuttama loukkaantuminen. Esimerkiksi kun menet rock-konserttiin tai kuuntelet kovaa musiikkia kuulokkeistasi.

Tinnitus

Jos epäilet, että sinulla saattaa olla tinnitusta, sinun tulee mennä lääkäriin. Vaikka parannuskeinoa ei ole, voit oppia käsittelemään ärsyttävää soivaa tai viheltävää ääntä korvassasi. Jos kuulet vain lyhyen soittoäänen, joka kestää yhden tai kaksi sekuntia, sinun ei tarvitse huolehtia. Varmista vain, että suojaat korvasi, jotta soitto ei pahene.

Loading...
Neuvonantaja