Pahamaineinen ainesosa, joka tukee kilpirauhasta, auttaa aivojen kehitystä ja parantaa haavoja

Se on tunnistettu suolaan, joka antaa ruokillemme makua ja herkkua, mutta se on tullut tunnetuksi kielteisistä terveysvaikutuksistaan, kun sitä kulutetaan suuria määriä. Itse asiassa sitä sisältyy moniin elintarvikkeisiin ja se on keholle ehdottoman välttämätön kivennäisaine. Syy jodille, joka ravitsemusasiantuntija Julia Zupanon mukaan ”on kriittinen kaikissa elämänvaiheissa ja sillä on tärkeä rooli. Siksi on tärkeää saada riittävä määrä jodia liioittelematta.

Jodi auttaa kehoa kehittymään ja toimimaan koko elämän ajan sikiövaiheesta alkaen. Sillä on myös erityinen rooli tiettyjen vaivojen ja sairauksien hoidossa tai ehkäisyssä. Totuus on, että tiedämme hyvin vähän tämän metallin terveyshyödyistä. Cleveland Clinic erittelee tärkeimmät ja selventää, kuinka paljon todella tarvitset:

Mainos

Tukee kilpirauhasen terveyttä

Kilpirauhasten oikea toiminta on yleisen terveyden kannalta keskeistä. Kilpirauhanen säätelee muun muassa kehon lämpötilaa, edistää aivojen kehitystä ja henkistä toimintaa sekä varmistaa sydämen terveyden, oikean aineenvaihdunnan ja ruoansulatuksen. ”Ilman jodia elimistö ei kuitenkaan voi tuottaa kilpirauhashormoneja”, selittää Dr. Zumpano. Kilpirauhanen vangitsee jodia elimistössä ja muuntaa sen kilpirauhashormoneiksi. Liian paljon (hypertyreoosi) tai liian vähän (kilpirauhasen vajaatoiminta) näitä hormoneja todennäköisesti vaikuttaa kriittisiin kehon toimintoihin.

Edistää aivojen kehitystä sikiövaiheesta lähtien

Kilpirauhashormonit tukevat aivojen kehitystä ja toimintaa koko elämän ajan alkiovaiheesta alkaen, jolloin sikiö sijaitsee ja kehittyy kohdussa raskauden aikana. Ja tässä vaiheessa on ratkaisevan tärkeää saada tarpeeksi jodia riittävän kilpirauhashormonien tuottamiseksi.

American Thyroid Association ja American Academy of Pediatrics suosittelevat, että naiset, jotka ovat tai suunnittelevat raskautta sekä imettävät, ottavat synnytystä edeltävän monivitamiinivalmisteen, joka sisältää 150 mikrogrammaa jodia. On huomattava, että raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi kuluttaa lähes kaksinkertainen määrä jodia varmistaakseen riittävän määrän sekä itselleen että sikiön terveelle kehitykselle, neuvoo Dr. Zumpano. ”Ilman sitä on suurempi riski saada neurologisia vammoja ja kehitysongelmia.”

Mainos

Äidinmaito sisältää myös jodia, mutta sen pitoisuus vaihtelee äidin kuluttaman jodimäärän mukaan.

Auttaa ylläpitämään kognitiivisia toimintoja lapsuudessa

Riittävä jodin saanti on lapsille elintärkeää. Riittämätön metallin saanti voi vaikuttaa ajattelu- ja päättelykykyjen kehittymiseen. Lasten, joilla on jatkuva keskivaikea tai vaikea puute, voi olla heikentynyt älykkyys.

Hoitaa ja ehkäisee fibrokystisiä rintoja

Fibrosystiset rinnat ovat ei-syöpäsairaus, joka aiheuttaa kivuliaita kyhmyjä ja rintojen arkuutta. Se vaikuttaa 50 %:iin naisista lisääntymisvuosina ja voi lisätä rintasyövän riskiä. Asiantuntijat tunnustavat jodin puutteen mahdollisena syynä sairauteen, kun taas aikaisempi tutkimus viittaa siihen, että jodihoito voi auttaa lievittämään fibrokystisten rintojen oireita.

Se toimii luonnollisena antiseptisenä aineena ihohaavoille

Povidonijodi on eräs jodin muoto, joka toimii paikallisena antiseptisenä aineena ja jota käytetään lieviin haavoihin, haavoihin ja palovammoihin. Tappaa bakteereja ja auttaa ehkäisemään tai hoitamaan infektioita, mikä nopeuttaa haavan paranemista

Mitkä ovat parhaat jodin lähteet?

Jodia tiedetään löytyvän useimmista suolatuotteista, ja asiantuntijat huomauttavat kuitenkin, että sinun ei tarvitse kuluttaa liikaa suolaa saadaksesi tarvittavat jodimäärät, koska ylimääräinen suola liittyy useisiin terveysongelmiin.

Loppujen lopuksi, kuten Cleveland Clinic huomauttaa, jodia esiintyy luonnostaan ​​maaperässä ja valtamerissä, joten jodin ravintolähteitä on monia, mukaan lukien kalat ja äyriäiset, maitotuotteet, munat ja soijapohjaiset ruoat.

Lisäksi monivitamiinit ja synnytystä edeltävät vitamiinit voivat sisältää tiettyjä määriä jodia, ja saatavilla on myös jodikohtaisia ​​lisäravinteita. DR. Zumpano ehdottaa kuitenkin, että keskustelet asiantuntijan kanssa ennen lisäravinteen aloittamista. ”Jodin puute ei ole yleinen ilmiö länsimaissa, mutta jos sinulla on epäilyksiä, verikoe paljastaa, tarvitsetko lisää jodia vai et.”

Hän korostaa, että vaikka on tärkeää saada tarpeeksi jodia, liiallinen jodi voi aiheuttaa useita ongelmia, kuten toksisuutta, struumaa ja kilpirauhasen liikatoimintaa, samalla kun se lisää tulehduksen ja kilpirauhassyövän riskiä.

Loading...
Neuvonantaja