Miksi on normaalia masentua jouluna?

Joulun ympärillä olevien päivien tulee olla täynnä juhlan iloa, jännitystä ja iloa. Tai ainakin niin kertovat mainokset ja elokuvat lomien ympärillä. Monille ihmisille ympäri maailmaa joulu ei kuitenkaan ole juhlallista, onnellista aikaa vuodesta.

© istockphoto.com

On useita syitä, miksi ihmiset eivät nauti joulusta. Jos mietit, onko normaalia olla pidättämättä tästä vuodenajasta, tiedä, että et ole yksin. On monia hyviä syitä sanoa: ”Inhoan joulua.”

Mikä saa ihmiset vihaamaan joulua?

Jännittäviä perhejuhlia

On olemassa kymmeniä tapoja, joilla perheen loma-aika voi johtaa siihen, ettei tunne joulua. Ensinnäkin voi olla stressaavaa olla perheen kanssa, jota et tunne tai tule toimeen, American Psychiatric Associationin tutkimuksen mukaan.

Et ehkä pidä anovasta, anoppista, sukulaisten uteliaisuudesta, perheenjäsenistä, joilla on hyvin erilaisia ​​poliittisia näkemyksiä kuin sinulla. Joulu voi myös herättää surullisia tai traumaattisia muistoja. Suurin syy siihen, että monet ihmiset tuntevat olonsa masentuneeksi joulun aikaan, on läheisen menetys.

Joulu on perheen loma, joten on järkevää olla odottamatta joulua, jos suret läheistäsi.

Lomat ja ärsyttävät sukulaiset: 5 vinkkiä joulusta selviytymiseen

Pakollinen mieliala

Joka vuosi joulu hiipii yhä aikaisemmin. Ensimmäiset joulumainokset alkavat näkyä lokakuun puolivälissä, jo ennen Halloweenia. Tämä on erityisen ärsyttävää niille, jotka eivät vietä joulua, ja se on vielä ärsyttävämpää ihmisille, jotka eivät pidä lomasta ollenkaan.

Vertaispaine rakastaa joulua monien TV-mainosten, ostosten ja jopa yritysten joulujuhlien takia voi ehdottomasti saada sinut vihaamaan joulua.

Töitä loman aikana

Vaikka monet saattavat lähteä lomalle lomien aikana, merkittävä osa on jouluna töissä. Vaikka olet joskus nauttinut joulusta, on vaikea nauttia niin juhlallisesta ajasta töissä.

Työskentely vähittäiskaupassa lomien aikana on vielä vaikeampaa. Asiakkaat voivat tehdä viime hetken ostoksia tai käsitellä omaa lomastressiään. Yhtä uuvuttavaa on kuriirien työ, jotka vastaavat myöhästyneiden joululahjatilausten toimittamisesta.

Lahjaostosten paine

Vaikka joulun pitääkin olla hauskaa, yhtä sen pääosia – lahjaostoksia – pidetään yleisesti melko stressaavana. Vuoden 2019 tutkimuksessa vain 35 prosenttia sanoi, että he todella nauttivat lahjaostoksista.

Shoppailu voi olla väsyttävää, sillä kaupat ovat täynnä, muut stressaantuneita asiakkaita ja vaikeasti löydettäviä tavaroita. Vaikka voit kokeilla loma-asuntoja verkossa, voi silti olla vaikea löytää juuri tarvitsemaasi. Se voi myös olla erittäin kallista. Jos kohtaat jonkinlaisen taloudellisen paineen, jouluostokset voivat olla tärkein syy, miksi vihaat lomia.

Myös sellaisen lahjan ostaminen aiheuttaa stressiä, josta ystäväsi tai perheenjäsenesi ei pidä. Yli puolet ostajista pyrkii antamaan oikean lahjan.

Ei enää lomastressiä! 4 vinkkiä, jotka säästävät sinut tänä vuonna

Auringonvalon puute, pitkät yöt

Joulu tapahtuu vuoden masentavimpana vuodenaikana, talvena. Tämä johtuu tilasta, jota kutsutaan kausiluonteiseksi mielialahäiriöksi tai SAD:ksi. Tutkimukset osoittavat, että jopa 25 prosenttia ihmisistä kärsii lievästä tai vaikeasta talvimasennuksesta.

SAR on eräänlainen masennus, joka ilmenee, kun syksyllä ja talvella ei ole tarpeeksi valoa. Tämä voi aiheuttaa ärtyneisyyttä, väsymystä, syömisvaikeuksia ja jopa ahdistusta.

SAD on erityisen vaikea ihmisille, joilla on jo mielenterveysongelmia. National Alliance on Mental Illness (NAMI) havaitsi, että 64 prosenttia mielenterveysongelmista kärsivistä sanoi, että heidän oireensa pahenivat lomien aikana.

Loading...
Neuvonantaja