H1N1-influenssa: mitä se on, oireet ja kuinka erottaa se sikainfluenssasta

Venetossa viime tuntien aikana kirjatut kaksi kuolemantapausta ovat saaneet aikaan paljon hämmennystä, mutta todellisuudessa laajalle levinnyt flunssa on yleisin kausi-influenssa. Sikainfluenssavirukset ja ihmisen influenssavirukset ovat erilaisia ​​taudinaiheuttajia

Kahden Veneton kuoleman jälkeen riitti, että kerrottiin, että nämä kuolemat liittyivät H1N1 virus sikainfluenssasta, koska se aiheutti ahdistusta.

Mutta todellisuudessa nämä kaksi tapausta liittyvät infektioihin H1N1 pdm09The ihmisen influenssan kanta joka on levinnyt laajasti kaikkina flunssakausina yli 14 vuoden ajan ja joka on tänä vuonna koskettanut jo lähes 7 miljoonaa italialaista.

Siksi sikainfluenssalla ei ole mitään tekemistä sen kanssa.

Tämän kauden flunssalle on ominaista H1N1 pdm09 -viruksen leviäminen (Pandemia Meksiko 2009joka on nimetty näin sen vuoden ja paikan perusteella, jossa se alun perin havaittiin): se on influenssavirus joka on levinnyt laajasti kaikkina flunssakausina vuodesta 2009 lähtien. Sen kutsuminen ”sikainfluenssavirukseksi” on mediaperintö, joka saa ihmisen ajattelemaan ei-kausiluonteista virusta, he sanovat Veneton alueelta.

Selvyyden vuoksi on siksi tärkeää ilmoittaa, että tällä hetkellä ei ole olemassa ei uusia ”sikainfluenssa”-tapauksiavaan pikemminkin H1N1-viruksen aiheuttamia infektioita ”normaalin” flunssaaallon perusteella, joka koskee suuria osia väestöstä.

Mikä on H1N1-influenssavirus

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama hengitystiesairaus: nämä ovat perheen RNA-viruksia Orthomyxoviridae ja ne luokitellaan tyypin (A, B, C ja D) ja alatyyppien (H1N1, H1N2, H3N2…) mukaan viruskuoren pinnalla olevien kahden proteiinin perusteella (H = hemagglutiniini ja N = neuraminidaasi). Jokainen alatyyppi sisältää erilaisia ​​kantoja, jotka aiheuttavat erilaisia ​​sairauksia.

H1N1 viittaa influenssa A -viruksen alatyyppiin jossa on tyypin 1 hemagglutiniini (H) proteiini ja tyypin 1 neuraminidaasi (N) proteiini. H1N1-alatyyppi puolestaan ​​sisältää useita kantoja, alkaen pdm09:stä, tämän kauden hallitsevasta.

Muissa tapauksissa viruskantojen nimeäminen perustuu tyypilliseen isäntätyyppiin (esim. ihmisinfluenssa, sikainfluenssa, lintuinfluenssa, koirainfluenssa…) tai jopa kuolleisuuteen (esim. lyhenne LP osoittaa alhainen patogeenisyys).

Influenssa A/(H1N1) pdm09 -virusinfektion oireet

Klassisen kausi-influenssan kaltaiset yleisimmät ovat:

  • kuume
  • yskä
  • vuotava nenä
  • kipeä kurkku
  • lihaskipu
  • päässä
  • vilunväristykset
  • väsymys

Joissakin tapauksissa voi olla vakavia komplikaatioita, kuten keuhkokuume. Kausi-influenssa tarttuu ihmisestä toiseen hengitysteitse, pisaroiden tai pisaroiden tai muiden nenän tai kurkun eritteiden välityksellä, jotka osuvat muiden ihmisten käsiin tai muihin pintoihin, jotka joutuvat kosketuksiin muiden ihmisten suun tai nenän kanssa. Itämisaika on 1–7 päivää ja virus voi tarttua 5–7 päivää oireiden alkamisen jälkeen.

Etkö halua missata uutisiamme?

Lue myös:

Flunssa ja vilustuminen: ruoat, joita kannattaa suosia ja välttää, jotta olo paranee

Loading...
Neuvonantaja