Tutkimus osoittaa merkittäviä etuja esidiabeetikot sairastaville

Jopa 4 grammaa kanelia päivässä voi parantaa esidiabeteksen kehittymistä

Tuoreen tutkimuksen mukaan kanelilisät alentavat merkittävästi veren glukoosipitoisuutta lihavilla ja ylipainoisilla esidiabeettisilla henkilöillä.

Osana vuonna julkaistua tutkimusta American Journal of Clinical NutritionTutkijat tutkivat kanelin vaikutuksia glukoosin säätelyyn, kun sitä lisätään päivittäin tavallisiin aterioihin. Vaikka aiheesta on aiemminkin tehty tutkimuksia, niiden tulokset ovat edelleen ristiriitaisia. Tätä nimenomaista tutkimusta varten suoritettiin 12 viikkoa kestänyt satunnaistettu, kontrolloitu, kaksoissokkoutettu, ristikkäinen tutkimus, joka paljasti, että jo 4 g kanelilisää päivittäin neljän viikon ajan alensi merkittävästi veren glukoosipitoisuutta lihavilla ja ylipainoisilla esidiabeettisilla koehenkilöillä.

Tutkimus korostaa kanelin ja muiden runsaasti sisältävien mausteiden etuja polyfenolit kroonisten sairauksien ehkäisemiseksi ja kansanterveyden parantamiseksi.

Kaneli, mitä lääkepotentiaalia sillä on?

Kaneli on mauste, joka saadaan useiden Cinnamomum-suvun puulajien sisäkuoresta. Huolimatta siitä, että tähän sukuun kuuluu yli 250 lajia, vain neljää niistä hyödynnetään kaupallisesti.

Perinteisesti kanelia on käytetty monissa kulttuureissa ympäri maailmaa aromaattisena mausteena ja harvemmin sen antimikrobisten, anti-inflammatoristen ominaisuuksien vuoksi tai elintarvikkeiden säilöntäaineena.

Kliinisesti on tutkittu kanelin mahdollisia etuja, koska se on rikas polyfenolien lähde, joiden uskotaan edistävän glukoosiaineenvaihduntaa ja homeostaasia. Aiemmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet hyvin erilaisia ​​​​tuloksia, joista osa on osoittanut kanelin edut glukoosin säätelyssä ja toiset eivät osoittaneet tällaista yhteyttä.

Tietoja tutkimuksesta

Tämä viimeinen tutkimus sisälsi satunnaistetun, kontrolloidun, kaksoissokkoutetun crossover-tutkimuksen, joka sisälsi 2 viikon sisäänajovaiheen ja neljä viikkoa interventiota (kanelilisä). Tutkimus tehtiin maaliskuusta joulukuuhun 2021, ja siihen osallistui yli 18-vuotiaita aikuisia, joilla on kliinisesti vahvistettu lihavuuden tai ylipainon diagnoosi.

Tutkimusseulonta sisälsi kattavan aineenvaihdunnan seulonnan ja glykoituneen hemoglobiinin arvioinnin sen varmistamiseksi, että osallistujat olivat aiemmin nauttineet vähäpolyfenolipitoista ruokavaliota. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai kanelista ja toinen lumelääkettä.

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa osallistujat söivät kahden viikon ajan ruokavaliossa, jossa oli vähän polyfenoleja ja runsaasti yksinkertaisia ​​hiilihydraatteja. Heidän oli pidättäydyttävä kanelista ja sen tuotteista tänä aikana.

Sitten alkoi neljä viikkoa kestänyt interventio. Osallistujille annettiin neljä grammaa kanelia (tai vastaavaa lumelääkettä) päivittäin 32 kanelikapselina (250 g päivässä).

Johtopäätökset

Tutkimustulokset paljastivat, että kaneli alentaa merkittävästi paastoveren glukoositasoja.

Aterian jälkeiset glukoosi- ja insuliinipitoisuudet eivät eronneet merkittävästi näiden kahden ryhmän välillä. Glukoosin modulaation suuntaukset olivat kuitenkin nopeampia, selvempiä ja positiivisempia niillä, jotka saivat kanelilisää.

Tutkimuksessa korostetaan, että jopa 4 grammaa kanelia, jota kulutetaan koristeeksi tai mausteena päivittäisissä aterioissa, voi parantaa esidiabeteksen kehittymistä ja vähentää diabeteksen riskiä ylipainoisilla ihmisillä.

Kuva: iStock

LUE MYÖS:

Raskausdiabetes: Mitä riskejä se kätkee äidille ja vauvalle

Laihdutusvalmisteet: 5 asiaa, jotka sinun on tiedettävä Yalen professorin mukaan

Miksi ystävyys pitää meidät terveempinä – mitä tutkimukset osoittavat

Loading...
Neuvonantaja